Inside-tips in Jajce

10 juni 2022: Bol – Podrašnica (Bosnië-Herzegovina) 222 km

11 juni 2022: Podrašnica – Jajce 35 km

12 juni 2022: Jajce – Jajce 0 km

De vakantie van Radenko zit erop. Een lange busrit van MrKonjic Grad naar Brussel wacht. Om de bus te halen, rijden we weer naar Bosnië-Herzegovina. Naar traditionele gewoonte is er een stop voorzien bij het eco- en artiestendorp Zelenkovac (http://www.zelenkovac.com/) in de bossen van Podrašnica. Het is een blij weerzien met oude bekenden en er is zeer speciaal nieuws. Boro, de eigenaar van Eko Zona Zelenkovac is hard aan het werk om de camperplaats af te werken. De feestelijke opening is gepland op 19 juni. De uitnodiging ligt klaar en die accepteer ik graag. Het is altijd een plezier om tijd door te brengen in Zelenkovac. Het wordt een beetje puzzelen met de routeplanning, maar dat komt wel goed. Camperaars die in de buurt zijn… allen daarheen!

Na het vertrek van Radenko zet ik koers naar Jajce, (gebruik zoekfunctie op homepage voor meer info) een van de meest gezellige stadjes van Bosnië-Herzegovina. Er volgt meteen een toevallige ontmoeting met Jan en Agnes (https://camperoppad.com/) die terugkeren van een trip uit Turkije. Er stond een korte reünie gepland in Banja Luka, maar ondoorgrondelijke reiswegen zorgen soms voor onverwachte wendingen. We trekken anderhalve dag samen op en kletsen lekker bij op het kampeerterrein van Autokamp Jajce (https://jajcetour.com/autokamp-jajce/). Voor het avondeten en de lunch neem ik hen op sleeptouw naar een paar speciale eetgelegenheden.

Konoba Slapovi is een restaurant op 1,5 km van de camping met een bijzondere uitstraling. De naam van het eethuis betekent “Taverne Watervallen” en dat mag je gerust letterlijk nemen. Het terras ligt naast de Pliva rivier in een bosrijke omgeving met magische watervallen tussen de houten vlonders. Het is misschien wel de allermooiste plek ter wereld om te genieten van een combinatie tussen natuur en culinaire geneugten, terwijl de eenden om je heen kwaken. De taverne focust op traditionele Bosnische gerechten met als hoogvlieger de koningsforel die uit hun eigen reservoirs met kristalhelder en ijskoud water komt. Het is zelfs mogelijk om de vis aan te kopen en thuis klaar te maken. Ik kies voor soep met rundsvlees terwijl Jan en Agnes opteren voor de koningsforel. Beide gerechten worden met veel smaak verorberd.

Het terras van Konoba Slapovi
Het terras van Konoba Slapovi
De reservoirs met de verse koningsforel

De volgende dag is restaurant Kod Asima aan de beurt voor de lunch. Het historische poorthuis uit de late 17de eeuw bevindt zich bijna bovenop de stadspoorten van Jajce aan de zuidelijke ingang van de stad. De ingang ligt een beetje verstopt bovenaan een trap. Het is van buitenaf niet meteen duidelijk dat het om een openbare eetgelegenheid gaat. Ga gerust naar boven en treedt binnen in het Ottomaanse tijdperk. In het authentieke pand met stenen ondergrond kan je binnen plaatsnemen of op het overdekte dakterras. Geniet van traditionele gerechten zoals ćevapčići en bosanska lonac (Bosnische stoofpot) met heerlijk zelfgemaakt brood in een omgeving waar de geschiedenis herleeft.

De ingang van Kod Asima
Het overdekte dakterras van restaurant Kod Asima

Om de overtollige calorieën van de “culinaire” tweedaagse met Jan en Agnes weg te werken, springen we tussendoor nog even op de fiets voor een bezoek aan de geklasseerde watermolentjes (gebruik zoekfunctie op homepage voor meer info) die hogerop aan het Pliva meer liggen. Ik ben er al meermaals gepasseerd maar het uitzicht blijft betoverend.

Watermolentjes of mlini in Jajce

Als afscheid laten Jan en Agnes nog een mooi cadeau achter in de vorm van een dronefilm van mijn buscamper en de omgeving. Jan die begeestert is door fotografie experimenteert sinds kort met een pas aangeschafte drone. Dit is het resultaat.

Route Bol – Podrašnica – Jajce
Advertentie

4 gedachtes over “Inside-tips in Jajce

  1. Hello Ingrid Nous suivons ton périple avec toujours autant de plaisir Tu nous avais émerveillés avec le reportage sur l’ est de la Turquie Avec le prix du carburant nous avons une petite hésitation d’ autant que ton aventure bosniaque et croate nous enchante également Nous pensons partir mi août et , et , ce sont tes récits qui nous guideront dans notre choix Mille merci . Pensons bien à toi Pierre et Nicole

    Envoyé de mon iPad

    >

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s