Eko Zona Zelenkovac toegankelijk voor campers

16 – 17 juni 2022: Sarajevo – Sarajevo 20 km

18 juni 2022: Sarajevo – Podrašnica 194 km

19 juni 2022: Podrašnica – Podrašnica 0 km

Op 15 km van MrKonjic Grad, tussen Banja Luka en Jajce ligt Eko Zona Zelenkovac, verstopt tussen de bossen van Podrašnica aan de voet van de Lisina berg. De wandelmogelijkheden zijn eindeloos. Natuurliefhebbers vinden hier een waar paradijs. De bosrijke omgeving herbergt kleurrijke bloemen, de groenste grasvelden en meer dan 1500 verschillende soorten paddenstoelen die onder begeleiding van kenners in het juiste seizoen verzameld worden. Het ecodorp is het levenswerk van Boro Jankovic en zijn familie. De man startte in 1985 met het bouwen van een idyllische droom. Zelenkovac is een “houten” oase van rust te midden van de natuur. Het sprookjesachtige hoofdgebouw is de blikvanger en de ontmoetingsplaats bij uitstek. Zelfgestookte rakija, een biertje, een Bosnische koffie of een lokaal gerecht zijn altijd verkrijgbaar. Het is een plek waar een internationaal gezelschap van kunstenaars, schrijvers, muzikanten en andere artiesten elkaar treffen. Er valt altijd wat te beleven. Boeiende verhalen in een mix van talen, onverwachte festiviteiten, geïmproviseerde jamsessies, kunstprojecten en zelfs schaaktornooien of concerten kunnen allemaal deel uitmaken van een onverwacht bezoek. Sinds 1999 vindt er het laatste weekend van juli een internationaal jazzfestival plaats. In de bossen van Podrašnica is geen enkele dag hetzelfde.

Het hoofdgebouw van Zelenkovac

Blijven logeren is mogelijk. Zelenkovac is geen standaard hotelaccommodatie., maar eerder een klein dorp tussen een wirwar van bruggetjes en stromende beken. Het is mogelijk om te slapen in – hoe kan het ook anders – houten bungalows die voorzien zijn van een minimum aan comfort. Overnachten op de tentweide achter het hoofdgebouw blijft een optie. Sinds vandaag is het kampeerterrein ook toegankelijk voor campers of caravans.

Boro speelt al langer met het idee om de tentweide open te stellen voor campers. Mijn eerste kennismaking met het ecodorp dateert van 2018. De begroeting was steevast: “Sorry, het camperterrein is nog niet klaar”. Tijdens mijn bezoek van vorige week was de verrassing dan ook groot. Boro was hard aan het werk om het douche- en toiletgebouw af te werken. Hij maakte zich sterk dat alles op 19 juni klaar zou zijn. Hij voegde de daad bij het woord en pleegde onmiddellijk enkele telefoontjes. Op een paar minuten tijd organiseerde hij de officiële openingsceremonie. De uitnodiging volgde direct. Het zat niet meteen in de planning maar voor deze speciale gelegenheid is 200 km terugdraaien geen straf.

Het is geen gewone invitatie. Boro geeft me de belangrijke taak om de camping officieel te openen, met alles erop en eraan. Dat betekent lintjes doorknippen en speechen. Ik arriveer een dag op voorhand in Podrašnica. Het is goed getimed want er staat vanavond een concert op het programma.

Het is alsof camperaars van ver ruiken dat het nieuwe kampeerterrein vandaag ingewijd wordt. Onverwachts staan er 3 Duitse, een Sloveense en een Belgische camper op het terrein. Dat is altijd leuk voor de foto.

Campers op het terrein

Onder begeleiding van dezelfde band die gisteren het beste van zichzelf gaf, hapjes en drank gaat de openingsceremonie van start. Dat Bosniërs kunnen feesten is een vaststaand feit. De gezellige sfeer is nooit ver weg. Na de speech en het knippen van de linten gaan de festiviteiten van start. Er wordt druk getoost op de nieuwe camping.

De openingsspeech
Drank en hapjes op tafel
Route van Sarajevo naar Podrašnica
Advertentie

2 gedachtes over “Eko Zona Zelenkovac toegankelijk voor campers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s