Hiken naar Mostarska Bijela

8 – 11 juli 2022: Blagaj – Blagaj 0 km

12 juli 2022: Blagaj – Podrašnica 208 km

De verborgen parels in de ongerepte natuur van Bosnië-Herzegovina zijn ontelbaar. Het is onbegonnen werk om alles op eigen houtje te ontdekken. Sommige plekken zijn haast onvindbaar voor de reguliere reiziger. Gelukkig zijn er professionals zoals Julijana die garant staan voor een onvergetelijke klim- hike- of zwemervaring op de meest verbazingwekkende plekken. Julijana is een ervaren gids die kleine groepen, families, koppels of eenlingen mee op sleeptouw neemt tegen een betaalbaar tarief. Je kan haar contacteren via haar Instagram-account (https://www.instagram.com/julijanamencin/).

De hike naar Mostarska Bijela komt vrij onverwacht. Mostar is al enkele dagen de heetste plek van Europa met temperaturen rond 40 graden. De hitte leent zich uitstekend voor een trektocht naar de meest geheime en verkoelende zwemplekken in de buurt van Gornja Drežnica. Het weerbeeld steekt van de ene op de andere dag stokken in de wielen. Plots blijft de thermometer hangen op amper 19 graden en dat is echt te fris om in het ijskoude rivierwater te springen. Julijana belt me met het slechte nieuws maar heeft meteen een alternatief klaar. De nieuwe bestemming wordt de kloof van Mostarska Bijela.

De naam Mostarska Bijela slaat op een grot die ergens tussen Mostar en Jablanica verborgen ligt. De plek is bereikbaar via een 9 km lang, makkelijk toegankelijk wandelpad. De bewegwijzering is niet accuraat maar mijn gids kent de route door de ongerepte natuur op haar duim. Ze heeft bovendien ervaring met de wilde dieren die af en toe het pad kruisen. We ontmoeten vlinders, hagedissen, kikkers en een onschuldige slang die opwarmt in de zon.

Het wandelpad naar Mostarska Bijela
Ontmoeting met een slang (foto Julijana)

Het landschap verandert regelmatig naarmate het traject vordert. Een ideale plek om even op adem te komen zijn de koe-grotten. Deze langwerpige uitgehouwen rots heeft een terrasvormig uiterlijk. Grote gestapelde, platte stenen vormen verschillende niveau’s onder een natuurlijk gevormd afdak.

De koe-grotten (foto Julijana)

Julijana schenkt regelmatig aandacht aan bijzondere stopplekken met de mooiste uitzichten. Om deze plaatsen te ontdekken, is het soms nodig om even af te wijken van het gebaande wandelpad.

Genieten van het uitzicht (foto: Julijana)

Het laatste stuk van de wandeling, gaat door een dicht bos. Hier bevinden zich de overblijfselen van het vroegere land van de familie Lojpur. Zij leefden naar schatting in het begin van de 20ste eeuw op deze geïsoleerde plek. Enkele familieleden kregen hier hun laatste rustplaats. Helemaal rechts ligt een kindergraf. Sommige met de hand uitgebeitelde letters op de stenen kruisen vermelden 1928 als jaartal van overlijden. De meeste teksten zijn door jarenlange slijtage onleesbaar geworden. Er is weinig informatie te vinden over het leven van de familie.

De grafstenen van de familie Lojpur

Tot slot arriveren we bij de ingang van de Mostarska Bijela kloof. Hier is het nuttig om van schoeisel te wisselen. Om de ijskoude met stenen bezaaide Bijela rivier te trotseren, zijn waterslippers een handige optie. De koude voeten verdwijnen snel op de achtergrond bij het zien van zoveel verborgen schoonheid. De grillige vormen van de rotswanden krijgen onophoudelijk een andere aanblik, afhankelijk van de lichtinval en de zonnestralen die door de plafondopeningen piepen. De doorgang is soms zo smal dat beide wanden elkaar bijna aanraken. Om het einde van de kloof te bereiken, is het af en toe klimmen geblazen over grote stenen. Helemaal achteraan wordt een kleine waterval zichtbaar. De wonderen der natuur nemen soms verrassende vormen aan en de Moskarska Bijela kloof laat een blijvende indruk na.

De Mostarska Bijela kloof
De Mostarska Bijela kloof
De Moskarska Bijela kloof

De komende weken verblijf ik in Podrašnica om vakantie te vieren met Radenko die momenteel weer even in Bosnië is. Eko Zona Zelenkovac wordt de vaste uitvalsbasis om nu en dan een bestemming in de buurt te verkennen.

Route van Blagaj naar Podrašnica
Advertentie

6 gedachtes over “Hiken naar Mostarska Bijela

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s