De 2 kastelen van Ostrožac

13 – 15 juli 2022: Podrašnica – Podrašnica 0 km

16 juli 2022: Podrašnica – Ostrožac – Srednji Bušević 184 km

Te veel rust, roest. Ik verlaat Podrašnica tijdelijk om de buurt rond Cazin in noord Bosnië te verkennen. In dit gebied bevinden zich her en der restanten van middeleeuwse forten, die herinneren aan bewogen tijden uit het verleden. Het ene is al meer vervallen dan het andere. In Ostrožac staan een heel oud en een veel minder oud kasteel zij aan zij. Een bezoek aan het oude stadsgedeelte is een reis doorheen de rijke geschiedenis van Bosnië-Herzegovina. De locatie is bovendien makkelijk te bereiken. Er komt zelfs geen wandel- of klimwerk aan te pas. Er is een parking naast de site en het toegangsticket kost slechts 4 KM (2 €).

Volgens de geschiedkundige gegevens werd de eerste steen van de oude vesting gelegd op het einde van de 13de eeuw door de adellijke familie Babonic. Zij waren van Kroatische afkomst en bestuurden indertijd de stad. Ze namen de noordkant van het bouwproces voor hun rekening en realiseerden o.a. een toren, muren en een ophaalbrug. Na de Babonic periode volgden woelige eeuwen met wisselende heersers.

De bouwwerken van de familie Babonic

In de 16de eeuw veroverden de Ottomanen de vesting. Ze versterkten de burcht tot 2 keer toe en installeerden er op hun militair hoogtepunt ongeveer 4000 soldaten en 41 kanonnen. Ostrožac werd de best beveiligde stad in de streek. De Turkse toren is van dichterbij te bewonderen door de trappen van de muur aan de linkerkant op te gaan. Toch nog klimwerk dus, maar niet veel. De toren is bouwvallig, maar het uitzicht op de muur blijft spectaculair.

Het Turkse gedeelte van het oude kasteel van Ostrožac
Uitzicht op de sculpturentuin en het kasteel van Lothar von Berks

Na een korte Oostenrijks-Hongaarse periode werd het kasteel in 1899 uiteindelijk verkocht aan Lothar von Berks. De man van Engelse afkomst, moest indertijd als rooms-katholiek naar Nederland vluchten en belandde uiteindelijk in Bosnië. Hij bekleedde belangrijke functies en was onder meer burgemeester van Bihac. Hij besloot niet alleen om het oude fort te renoveren maar om er nog een extra kasteel naast te bouwen voor zijn vrouw Isabella von Berks en hun kinderen. De bouwwerken werden voltooid rond 1906. Lothar von Berks overleed in 1919 maar het kasteel werd nog bewoond door de familie tot 1932. Daarna deed het nog een tijd lang dienst als zomerverblijf.

Josip Broz Tito, voormalig president van Joegoslavië gebruikte de plek tijdens de 2de wereldoorlog een tijd lang als hoofdkwartier.

Het nieuwe kasteel, gebouwd door Lothar von Berks

Van het romantische kasteel van Lothar von Berks en co blijft niet zoveel over. Het gebouw is toegankelijk en wordt hier en daar verstevigd. Het blijft al bij al een bijzondere locatie die met heel veel fantasie de sprookjesachtige sfeer van weleer doet herleven.

Overblijfselen van het kasteel van Lothar von Berks
Overblijfselen van het kasteel van Lothar von Berks

In 1967 werd door een kunstenaarscollectief de beeldhouwerskolonie van Ostrožac opgericht. Beeldhouwers van over heel de wereld werken er aan mee. Jaarlijks worden er enkele sculpturen gemaakt uit de typische natuursteen van de omgeving. Er zijn veel sculpturen te bewonderen in de tuinen van het kasteel maar ook in de omliggende dorpen. Het beeldenpark verkennen, is een boeiende aangelegenheid voor kunstliefhebbers.

Sculpturen in de kasteeltuin

Na het bezoek aan Ostrožac, rijd ik verder naar Camp Colony (https://www.avtokampi.si/campsites/camping-colony) in Srednji Bušević om te overnachten. De camping ligt naast de Una rivier en richt zich voornamelijk op groepen. Er is plaats voor enkele campers. Het is er een en al bedrijvigheid. Het kampeerterrein is onderverdeeld in een hoger gelegen tentweide en een lager gelegen ontspanningsgedeelte naast de rivier. ’s Avonds worden het kampvuur en de bbq aangestoken. Inwoners bezoeken het campingcomplex voor verjaardagsfeestjes, om te vissen, te zwemmen of om naar een film te kijken in de creatief opgebouwde openlucht cinema. Het is een mooi aangelegde locatie met een hoog jeugdbewegingsgehalte.

Het strand van Camp Colony
Kampvuur Camp Colony
Route Podrašnica – Ostrožac – Srednji Bušević
Advertentie

Een gedachte over “De 2 kastelen van Ostrožac

  1. Prachtig is het weer . Ferm dat we dit weer allemaal kunnen volgen. Amusement daar en hopelijk ist iets minder warm dan hier. Gelukkig hebben we vrienden met een zwembad. Want anders gingen we dood op ons appartement. 30 graden is al te veel voor België, maar nu gaan we naar de 40 graden onder thermometerhut . Iets te veel van’t goeie

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s