Ramsko Jezero (Rama meer)

19 – 22 juli 2022: MrKonjic Grad – MrKonjic Grad 0 km

23 juli 2022: MrKonjic Grad – Šćit 138 km

Een van de mooiste meren van Europa ligt in Bosnië-Herzegovina. Het Ramsko jezero ligt nog net in het noordelijke deel van het land, in de buurt van de gemeente Prozor-Rama. Het kunstmatige meer ontstond in 1968 toen er een dam en een waterkrachtcentrale werden gebouwd aan de Rama rivier. Een gebied van 15 km² overstroomde en 1700 gezinnen moesten noodgedwongen een ander onderkomen zoeken. De verlaten huizen bevinden zich nog steeds onder het wateroppervlak. In 2011 werden een aantal woningen even zichtbaar omwille van de extreme droogte die toen heerste. Zelfs de grafstenen van een kerkhof en enkele oude boomgaarden werden gespot. Het meer is op sommige plekken nochtans 100 m diep. In de droge zomers zakt de waterstand aanzienlijk en komen er veel eilanden tevoorschijn. In combinatie met de appelblauwzeegroene kleur van het water geeft dit een fenomenaal uitzicht.

Ramsko Jezero

De watertemperatuur bedraagt slechts 7,5 graden. In de zomer droogt het meer gedeeltelijk op. Het een lastige opgave om het water te bereiken door de modderige oevers. Sommige zwemmers laten zich daardoor niet afschrikken. Vissen en kajakken zijn andere populaire activiteiten. Internationale roei atleten komen zich hier voorbereiden op belangrijke wedstrijden. Ik ben meer geïnteresseerd in het schiereiland Šćit dat middenin het meer ligt. Probeer vooral de naam van het dorp niet uit te spreken want het klinkt als “shit”. De accentjes op de letters bepalen de uitspraak en vermoedelijk is “shit” niet helemaal correct. Er is zowaar een kleine camperplaats met de naam Franjusic camping apartment. Het is eigenlijk een groot huis met enkele studio’s voor vakantiegangers, maar in de tuin is er plaats voor 5 voertuigen en enkele tenten. De ontvangst is zeer gastvrij. Na vijf minuten, zit ik al mee aan tafel bier, fruit en kebab te eten. Toegegeven, de combinatie is een beetje raar, maar het is een gezellig aangelegenheid.

Het uitzicht op de camping

Šćit is bekend omwille van zijn Franciscaanse klooster. Het convent werd gebouwd in de 15de eeuw, voor de komst van de Turken. Doorheen de turbulente geschiedenis van Bosnië-Herzegovina werd het vaak door brand verwoest en telkens weer gerestaureerd. In de tweede wereldoorlog werd de locatie gebruikt als rustplek van de partizanen die zich er voorbereidden op de “slag van Neretva”. Het klooster werd uitgeroepen tot nationaal monument van Bosnië-Herzegovina omwille van het historische en culturele belang. Tegenwoordig is het een plek voor rustzoekers. In de kloostertuin staan verschillende sculpturen en monumenten.

Het klooster en de kerk van Šćit
Een van de monumenten in de tuin van het klooster
’s Avonds is het klooster mooi verlicht

Aan de achterkant van de kerk bevindt zich een etnografisch museum in een oud Ottomaans huis. Het werd gebouwd in 1857. Het pand had door de jaren heen verschillende bestemmingen die voornamelijk religieus getint waren. Tussen 1945 en 1964 deed het even dienst als penitentiair centrum voor politieke gevangenen. Nu zijn de 4 verdiepingen voornamelijk gewijd aan de cultuur en de geschiedenis van de regio. Er wordt ook aandacht besteed aan de textielnijverheid van weleer en de traditionele klederdracht. Een entreeticket is te verkrijgen in het informatiecentrum. Het kost 3 KM (1,5 €).

Etnografisch museum van Šćit
Route van MrKonjic Grad naar Šćit
Advertentie

Een gedachte over “Ramsko Jezero (Rama meer)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s