Het kleine paradijs van Janjske Otoke

25 – 26 juli 2022: Jajce – Jajce 0 km

27 juli 2022: Jajce – Podrašnica 35 km

28 juli 2022: Podrašnica – Podrašnica 0 km

29 juli 2022: Podrašnica – Jansjke Otoke – Balkana 74 km

Vanuit Jajce keer ik terug naar Eko Zona Zelenkovac in Podrašnica om het begin mee te maken van het jaarlijkse jazzfestival. Het is er een en al bedrijvigheid. Alles wordt in gereedheid gebracht voor het driedaagse evenement. Het kampeerterrein stroomt vol met tenten of busjes en op het festivalterrein worden zowel het culinaire als technisch gedeelte op punt gesteld. Vanavond begint het grote feest met live muziek van verschillende plaatselijke en enkele buitenlandse bands. Een Nederlandse band krijgt de eer om de happening te openen. In Zelenkovac weten ze zonder twijfel wat feesten is. De laatste bezoekers gaan naar bed tegen het ochtendgloren. Drie festivaldagen is te veel van het goede. Op dag twee ga ik ervandoor om in de buurt nog wat moois te ontdekken.

Het eten pruttelt…

Jansjke Otoke ligt in de gemeente Šipovo, niet ver van het het veel toeristischere Jajce. Het bergachtige gebied wordt doorkruist door de rivieren Janj en Pliva. Janj slaat op de naam van een aantal dorpen die zich rond de Janj-rivierkloof bevinden. Het is voorlopig nog een beschermd natuurgebied. De stroom is slechts 14 km lang en eindigt in de “Janj-eilanden”. Er is geen sprake van echte eilanden maar wel van een kluwen aan rivier- en watervallenstroompjes. Het water is rijk aan forel en vlagzalm die in de restaurants ter plaatse kunnen verorberd worden. Vliegvissen is hier een populaire hobby. Jansjke Otoke is een groene oase waar je te midden het natuurgeweld van het water kan genieten van een dag ontspanning. Het is een klein natuurlijk eco-systeem met diverse planten en dieren. In de bosrijke omgeving leven wolven, beren en zelfs lynxen. Er zijn picknickplekken en ook enkele restaurants die kamers verhuren. Jammer genoeg is er in de buurt geen plek voor campers. Een tussenstop via een kleine omweg tussen Banja Luka en Jajce voor de lunch loont alleszins de moeite. De terrassen van de eethuizen bevinden zich op platforms boven de watervallen, verbonden met houten bruggetjes. In de hete zomermaanden is het de ideale locatie om verkoeling te zoeken en te genieten van een huisgemaakte maaltijd. Ik peuzel in Kod Dragane met veel smaak een lekkere forel, gecombineerd met frietjes en een groentesalade, inclusief drankje op, voor de luttele prijs van 12 KM (6 €).

Restaurant in Janjske Otoke

Bij Kod Dragane ontstaat een interessant gesprek met een lokale bewoonster. Ze vertelt over de onzekere toekomst van het natuurgebied. Controversiële bouwplannen van een dam, iets verderop dreigen Jansjke Otoke voorgoed te laten verdwijnen. De inwoners zijn niet van plan om dit zomaar te laten gebeuren. Tot nu toe hebben de dorpelingen steeds hun slag thuis gehaald. Janjske Otoke wordt alsmaar meer bezocht door toeristen, al maken nog niet veel reisgidsen melding van deze adembenemende plek. Het wordt tijd dat hier verandering in komt.

Restaurant Kod Dragane, bereikbaar via een houten loopbrug

Na het bezoek aan Jansjke Otoke begeef ik me nog één keer naar Balkana in de buurt van MrKonjic Grad. Vanavond volgt nog een uitstap naar Rock Fest Busija in Glamoč op uitnodiging van enkele Bosnische muziekliefhebbers waarmee ik de voorbije jaren en weken kennis maakte. Het feest houdt in deze regionen nooit pauze…

Route Podrašnica – Jansjke Otoke – Balkana
Advertentie

3 gedachtes over “Het kleine paradijs van Janjske Otoke

  1. Prachtig allemaal!
    Je schildert het zo mooi, ik zie het voor m’n ogen😍
    Reden genoeg om dit paradijs te gaan bezoeken, zodat het een (economische) trekpleister wordt. Met behoud van schoonheid 🥴

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s