Senj, de kleine kuststad met een grote geschiedenis

15 augustus 2022: Lozovac – Senj 208 km

16-18 augustus Senj – Senj 0 km

De kleine havenstad Senj telt zo’n 8000 inwoners. Het is een van de oudste steden aan de Adriatische kust. De regio is populair bij toeristen en het aanbod aan campings is ruim. De meeste kampeerterreinen liggen vlak bij de zee. De keuze valt op Autokamp Skver (http://visit-lika.com/subpage/kamp-skver). Het centrum ligt op wandelafstand en de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit de buscamper in zee te springen is een meevaller.

Autokamp Skver

Senj ligt aan de voet van het Velebit gebergte, het grootste berggebied in Kroatië. De meer dan 3000 jaar oude stad kende een lange en woelige geschiedenis. Het op een heuvel gelegen Nehaj fort, springt meteen in het oog bij het binnenrijden. De plek werd reeds bewoond in de prehistorie en het was een belangrijk Romeins bolwerk. Het Nehaj fort werd voltooid in 1558 en diende om de bevolking te beschermen tegen de Ottomaanse en Venetiaanse legers die tot ver in de 17de eeuw oorlogen voerden in dit gebied. Dankzij de Uskokken (Kroatische vrijheidsstrijders) is het nooit gelukt om de stad te veroveren en daar zijn de Kroaten nog steeds trots op. In het centrum staan tal van kanonnen en monumenten die aan de onverzettelijke strijd herinneren. De naam Nehaj werd afgeleid van de Kroatische term “ne hajati” wat “niet schelen” betekent. De naamkeuze was bedoeld als geruststelling voor de bevolking. Ze hoefden zich geen zorgen te maken voor aanvallen van buitenaf. Voor 20 Kuna (2,6 €) kan je het fort bezoeken. Op de benedenverdieping is een restaurant. De hoger gelegen verdiepingen zijn ingericht als museum.

Senj en het Nehaj fort
Het museum in het Nehaj fort
Op het dak van het Nehaj fort

Het middelpunt van Senj is het ommuurde oude centrum dat begint aan de schilderachtige haven. In de autovrije straten staan tal van mooie gebouwen waarvan sommigen enigszins in verval zijn. De afgebladderde muren zijn op vele plekken toe aan een opknapbeurt. Het ontsiert een beetje het oude centrum.

Een stuk van de oude stadsmuur
Een van de mooie oude gebouwen in Senj
De vuurtoren aan de haven in Senj

Tijdens het driedaagse bezoek aan Senj staat ontspanning centraal. De dagen bestaan vooral uit snorkelen, lezen en socializen met de Engelse buren op de camping. De laatste dag staat er een leuke afspraak op de planning. Ik ontmoet Ann en haar familie die hier toevallig op vakantie zijn. We fietsten in de vorige eeuw enkele jaren samen naar school en waren lid van dezelfde zwemclub. We spreken af aan het strand van de camping waar de oude zwemhobby weer even tot leven komt. Het water aan de Adriatische kust is helder en niet al te koud. Er zijn talrijke vissen te spotten en de snorkelsessie met geïmproviseerd zwembrilletje is leuk. Een bezoek aan een cocktailbar, een restaurant en een ijskraam in het centrum mag niet ontbreken. Om de namiddag leerrijk af te sluiten, bezichtigen we het fort en zijn museum.

Leuk bezoek in Senj
Route van Lozovac naar Senj
Advertentie

2 gedachtes over “Senj, de kleine kuststad met een grote geschiedenis

  1. Leuk toeval. Bij Autocamp Skver stonden wij drie jaar geleden. Op de plaats van de grijze bus op de voorgrond van je foto stond destijds onze rode bus.

    Nog steeds lekker weer daar, zo te zien. Wij zitten inmiddels een dag in de regen. Nog drie campings bezoeken en dan gaan we terug naar huis.

    Groeten van ons!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s