Van Bosanski Petrovac naar het etnodorp Čardaklije in Vrtoče

8 – 11 oktober 2022: Grabovica – Jajce 125 km

12 oktober 2022: Jajce – Podrašnica 36 km

13 – 14 oktober 2022: Podrašnica – Bosanski Petrovac 80 km

15 oktober 2022: Bosanski Petrovac – Vrtoče – 19 km

De gemeente Bosanski Petrovac ligt in het noordwesten van Bosnië op 664 m hoogte, omgeven door de glooiende hellingen van de bergen Grmeč, Osječenica, Oštrelj en Klekovača. In deze regio zijn tal van gemarkeerde wandel- en fietsroutes. Het stadje telt nauwelijks 10.000 inwoners en is amper één hoofdstraat groot. Natuurlijk zijn er ook enkele zijstraten en hier en daar valt iets te zien of te beleven. Het gloednieuwe Natur Camp in de nabijgelegen deelgemeente Rašinovac wordt de thuisbasis voor 2 nachten. Het kampeerterrein is nog maar enkele weken open en bestaat voorlopig uit een simpel grasveld, omringd door weiden en boerderijen. De naaste buren zijn loeiende koeien. De Duitse eigenaars willen tegen volgend seizoen een douche- en toiletgebouw maken.

Tina en ik springen op de fiets naar Bosanski Petrovac. Het is een aangename fietstocht in de herfstzon. Het centrum ligt slechts 3 km van de camping. De rijweg is niet al te druk. In het stadje ontdekken we enkele moskeeën, een gerestaureerde orthodoxe kerk en best veel koffiebars en restaurants, waar we uiteraard gretig van profiteren. Koffie drinken in Bosnië-Herzegovina is een nationale traditie en bovendien spotgoedkoop. Het koffie drinken verloopt volgens ingewijden in 3 etappes. De eerste koffie is om mekaar uitgebreid te begroeten, de 2de koffie om dorpsnieuwtjes uit te wisselen en de 3de om afscheid te nemen. Het is een belangrijk ritueel. Wij doen lustig mee, al is het bij ons meer een werkvergadering over het toekomstige Bosnië-Herzegovina reisboek dat nu echt in de startblokken zit.

De orthodoxe kerk van Bosanski Petrovac

Even buiten het centrum vinden we het atelier van Suvenirnica Mević (https://suvenirnica-mevic.business.site/). De man ontwerpt houten gebruiksvoorwerpen van lamphouders tot meubelen en zelfs balkon- en tuinhekken of volledige kinderkamers op vraag en naar ontwerp van de klant. In de categorie “toerisme” zitten kleinere voorwerpen zoals keukenmateriaal of hangertjes met spreuken en voornamen. Door de coronapandemie blijven de toeristen de laatste jaren weg en geraakt de verzameling souvenirs stilaan uitgeput. Misschien geeft ons bezoek hoop om er een vervolg aan te breien. Het is sowieso interessant om de creaties van de man te bewonderen. De tafelontwerpen zijn prachtig, maar ze passen niet in de camper…

Het atelier van Suvenirnica Mević (foto: Tina Reinders)

In de buurt van Bosanski Petrovac valt nog meer te beleven. In Vrtoče, zo’n 20 km verderop ligt het etnodorp Čardaklije. Het terrein bestaat uit verschillende gebouwen waarvan sommige delen ruim 100 jaar oud zijn. Het toeristische en educatieve centrum in boerderijstijl, dat veel uitgebreider is dan een eeuw geleden tracht de Bosnische tradities te bewaren en door te geven aan de volgende generatie. Wie het drukke stadsleven en de moderne technologie even wil vergeten, vindt hier een plek waar men leeft op het ritme van de natuur. Het restaurant serveert traditionele gerechten. Verschillende soorten thee worden geoogst op eigen terrein of in de naburige bossen. De rozenbottelpluk is volop aan de gang. Een gamma huisgemaakte producten is verkrijgbaar in het winkeltje bij het restaurant. Wie zich wil verdiepen in oude ambachten, kan deelnemen aan diverse workshops. Voor sportievelingen zijn paardrijden en wandel- en fietstochten in de omgeving een optie. Overnachten met een camper kan op de ruime parking. Dat is voorlopig gratis. Het is dan wel zo logisch om iets aan te kopen of de avond af te sluiten in het restaurant. Wij rijden verder na 2 authentieke Bosnische koffies. Volgens de traditie is dat eentje te weinig, maar er is nog meer te zien…

Etnodorp Čardaklije
Etnodorp Čardaklije
Sportieve uitdagingen in etnodorp Čardaklije
Rozenbottelpluk in het etnodorp Čardaklije

Route Grabovica – Jajce – Podrašnica – Bosanski Petrovac – Vrtoče

Advertentie

Een gedachte over “Van Bosanski Petrovac naar het etnodorp Čardaklije in Vrtoče

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s