Japodski Otoci

16 oktober 2022: Vrtoče – Japodski Otoci 30 km

In het uiterste noordwesten van Bosnië-Herzegovina vlakbij de Kroatische grens ligt het Una Nationaal Park met de wondermooie Una rivier. De naam Una (die ene) werd gegeven door de Romeinen die al onder de indruk waren. In het natuurpark draait alles om water en dat is niet verwonderlijk. De snelstromende rivier met een variatie aan appelblauwzeegroene kleuren is een streling voor het oog. De waterrijke leefomgeving is een uitstekende habitat voor vissen en tal van vogelsoorten. De oevers zijn omringd door heel veel geneeskrachtige planten en weelderige bossen waar bedreigde diersoorten als lynxen, wolven en beren nog ongestoord leven. Dagjestoeristen en vakantiegangers genieten van de mooie omgeving en voor adrenalinejunks zijn rafting of kayaking onvergetelijke ervaringen. De Una bestaat uit een netwerk van stroomversnellingen, poelen, een variatie aan watervallen en kleine eilanden. De bekendste watervallen zijn Strbacki Buk en Martin Brod.

Strbacki Buk

Japodski Otoci, een kleine eilandengroep op de Una rivier, zo’n 15 km van Bihać in het noordelijke puntje van het nationaal park staat met stip aangeduid als tussenstop. Op de E761-M5 ter hoogte van Račić volgt een scherpe afslag naar links. De schuin oplopende weg zaait enige twijfel. Bosnische rijervaringen uit het verleden leren dat niet elke straat geschikt is voor camperverkeer. Een richtingaanwijzer en een toevallige passant bevestigen dat het de enige route is naar onze bestemming. Het 4 km lange traject is vrij smal maar goed berijdbaar. Ontmoetingen met tegenliggers zijn met enkele manoeuvres, vlot op te lossen.

Japodski Otoci klinkt een beetje Japans, maar dat is het niet. Het domein heeft zijn naam te danken aan een Illyrische stam uit de middeleeuwen die in deze regio nogal wat historisch erfgoed naliet. De Japodski eilanden zijn een echte toeristische attractie met verschillende vakantiemogelijkheden. Kamperen in tenten, een boomhut of zelfs in een transparante koepel om ’s nachts de sterrenhemel te bewonderen, zijn mogelijke opties. Luxueuzere arrangementen in kamers, bungalows of appartementen kunnen ook. Wij overnachten op de camperplaats die bestaat uit aangelegde grasveldjes aan de rand van de parking. De camperfaciliteiten zijn voorlopig beperkt, maar daar komt in de toekomst verandering in.

Camperplaats bij Japodski Otoci

Japodski Otoci is een hartvormig eiland dat door 5 houten bruggen verbonden is met met het vasteland. Het complex biedt veel activiteiten aan, in en rond de Una rivier. Watersportexcursies als rafting en kayaking behoren tot de populaire attracties. De omgeving biedt tal van mogelijkheden voor fietsers en wandelaars. Het restaurant aan de rivier met een klein sculpturenpark en terras vormt het kloppende hart van het commerciële centrum. Het is de locatie waar verjaardags- en familiefeesten of trouwpartijen gevierd worden. Dat is vandaag niet het geval. De aanwezige gasten, inclusief wespen zorgen voor voldoende bedrijvigheid. Het is ongewoon om zoveel toeristische activiteiten in een groots opgezet vakantiepark te zien in Bosnië-Herzegovina. We brengen de namiddag door op het terras naast het water om iets te eten en te drinken. We genieten van het idyllische decor terwijl we om ter meest wespen doodslaan. Ik heb gewonnen! De Japodski eilanden zijn een mooi natuurverschijnsel en de omgeving is gedenkwaardig. Mijn voorkeur gaat toch meer uit naar de ongerepte landschappen in een iets minder zakelijk kader.

Japodski Otoci (rechtenvrije foto)
Uitzicht vanaf het terras
Route Vrtoče – Japodski Otoci
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s