Velika Planina, een herdersdorp in de bergen

21 oktober 2022: Ljubljana – Velika planina – Tamsweg (Oostenrijk) 306 km

22 oktober 2022: Tamsweg – Sulzfeld am Main 523 km

23 oktober 2022: Sulzfeld am Main – Geel 485 km

Er staat nog een allerlaatste toeristische tussenstop op het programma in de Sloveense bergen. Het bergplateau Velika Planina ligt op 1611 m hoogte ten noordoosten van Kamnik en maakt deel uit van de Kamnik-Savinja Alpen. Het is een van de laatste nog bewoonde herdersdorpen van Europa. Van juni tot september vertoeven hier herders met hun schapenkuddes in traditionele houten huisjes. Zo vermijden ze het dagelijkse woon-werkverkeer. Velika Planina is op 2 manieren bereikbaar: wandelen of met de kabelbaan. Bij gebrek aan tijd wordt het de kabelbaan. Kamniška Bistrica 2 in Stahovica is het exacte vertrekpunt. In het naseizoen is het niet moeilijk om een plek te vinden op de bijna verlaten parkings aan het vertrekstation. Een retourticket voor de kabelbaan kost 21€. Hoewel Slovenië nog een van de goedkopere Europese landen is, stijgen de prijzen gevoelig. Dat is de laatste maanden ongewoon en ik haal de trukendoos boven. De kaartjes voor gepensioneerden kosten “slechts” 16€. Het voordeel van 5€ is voor koffie in de bergen.

Het is in deze tijd van het jaar al frisser op het weideplateau. Een warme trui of een dikke jas zijn noodzakelijk. Vanaf het hoger gelegen kabelbaanstation kan je verder omhoog wandelen naar het herdersdorp of de stoeltjeslift nemen.

Stoeltjeslift naar Velika Planina

Er zijn verschillende trajecten, zelfs naar andere bergtoppen in de buurt. De routes zijn goed aangegeven door houten bordjes. Het glooiende herfstlandschap met indrukwekkende bergtoppen op de achtergrond zijn prachtig. Velika Planina is zowel in de zomer als in de winter aantrekkelijk en ik begrijp waarom. Het sneeuwlandschap leent zich uitstekend voor wintersporten. Skiën, sleeën en wandelen met sneeuwschoenen zijn dan populair.

Herfstlandschap in de buurt van Velika Planina

Zowel het startpunt van de wandeling als Velika Planina liggen er in het tussenseizoen verlaten bij. Er zijn op dit moment amper toeristen. De herders en hun schapen zijn vorige maand vertrokken. Onderweg staan enkele leuke houten huisjes, al zijn dit nog niet de traditionele herderswoningen.

Traditionele houten huisjes

In het herdersdorp kan je naar het Preskar museum. Het gaat over het reilen en zeilen van het herdersleven. Er staat een houten kapel en er is een grot waar zelfs in de zomer nog sneeuw ligt. Zowat alles in Velika Planina is nu gesloten. Dat is op de route ernaar toe niet anders. Er is geen levende ziel te bespeuren. Alleen het toeristendorp is open, maar dat is te ver. Mijn tijd is beperkt. Er staat nog zo’n 300 km op de routeplanning. Na een wandeling van een uur, keer ik op mijn stappen terug met het voornemen om volgend jaar meer tijd te maken voor deze mooie omgeving. Zelfs het restaurant aan het kabelbaanstation is dicht. Ik raak niet eens aan koffie..

De rit naar Tamsweg in Oostenrijk wordt een memorabele. Om de tolroute door de Katschbergtunnel te vermijden, valt de keuze op de tolvrije Katschberg. Dat loopt bijna helemaal mis. De 1641 m hoge col is niet van de poes. Om een hoogteverschil van 952 m te trotseren over een afstand van slechts 12 km, volgen hellings- en dalingspercentages van 15%. De problemen beginnen bij de afdaling waarbij de remmen er plots de brui aan geven. Een noodstop op een kleine, iets vlakkere parking lukt nog net. De waarschuwingslampjes van de remmen blijven ook na een half uur wachten, onverbiddelijk oplichten. 5 maanden door de bergen rijden, is te veel van het goede. De verdere afdaling gebeurt met een bang hartje in eerste versnelling met de 4 knipperlichten aan. De opluchting is groot wanneer ik de bus op de oprit bij Kris en Katy in Tamsweg parkeer.

Na een gezellige avond en overnachting in Oostenrijk, rijd ik na enige twijfel verder naar ik België. De resterende 1000 km gaan over de autosnelweg waar remmen zo goed als overbodig is. Op enkele files na, verloopt de terugrit zonder noemenswaardige problemen. Alles is gelukkig goed afgelopen. De bus staat ondertussen in de garage voor reparatie…

Expeditie Balkan loopt na 5 maanden op zijn eind, maar zal nog een tijdje nazinderen. De ontelbare foto’s en massa’s informatie worden de komende maanden omgezet in een complete reisgids met hoogtepunten voor camperaars in Bosnië-Herzegovina, in samenwerking met Tina Reinders. Als alles goed gaat, ligt het voor de volgende zomervakantie in de winkels.

Route Ljubljana – Velika Planina – Tamsweg
Advertentie

13 gedachtes over “Velika Planina, een herdersdorp in de bergen

 1. Het was weer veel kilometers mee genieten, dank daarvoor.
  Ik zie uit naar jullie boek!
  Het is wel duidelijk dat je busje (ook?) geen zin had dit avontuur af te sluiten….dat de remmen het op de terugweg het opgaven.
  Of juist wel plankgas naar huis?
  Succes met na genieten, verwerken en vooral ‘thuis’komen.
  Ik laat je weten wanner ik naar het zuiden ga rijden, misschien treffen we elkaar?

  Geliked door 1 persoon

 2. Ingrid, dankjewel! Ik heb geweldig genoten van jouw verhalen.
  Wij kamperen al vijftien jaar met onze caravan in Bosnië met als uitvalsbasis een plek achter Motel Carousel in Bila, vlak bij Travnik. Daar doen wij projecten met onze stichting Bosnische Toekomst.
  Vanuit Bila gaan we dan meestal een rondje maken en er eindigen bijna altijd in Kroatië, nog even een zonnetje pakken aan de kust.

  Jij hebt echter zoveel plekken beschreven die we de komende jaren nog willen zien. Bosnië heeft ontzettend veel te bieden.

  Dankjewel en hopelijk volgend jaar nog meer verhalen!

  Groet, Jan en Ada Plagge

  Geliked door 1 persoon

   1. Hallo Ingrid Dat klopt inderdaad, helaas. Bij het begin van de corona crisis moest Vlado zijn mensen naar huis sturen en ging Motel Carousel dicht.Hij is sindsdien ook niet meer open geweest en hoopt nu het Motel te kunnen verkopen. Wel erg jammer want het was een schone rustige plek met een uitstekend restaurant. Tevens een fijne uitvalsbasis om onder andere Travnik en Vitez te bezoeken. Ook een dagje wandelen of hiken op de Vlašić is de moeite waard. Zorg goed voor je busje en geniet van een mooie Winter!

    Met vriendelijke groet / Best regards,

    Jan en Ada Plagge

    Ruysdaellaan 15 | 1761 WV Anna Paulowna | The Netherlands t: +31 (0)223 532206 m: +31 (0)638 414102 e: janplagge@yahoo.com w: http://bosnische-toekomst.nl

    Geliked door 1 persoon

 3. Ingrid, dankjewel! Ik heb geweldig genoten van jouw verhalen.
  Wij kamperen al vijftien jaar met onze caravan in Bosnië met als uitvalsbasis een plek achter Motel Carousel in Bila, vlak bij Travnik. Daar doen wij projecten met onze stichting Bosnische Toekomst.
  Vanuit Bila gaan we dan meestal een rondje maken en er eindigen bijna altijd in Kroatië, nog even een zonnetje pakken aan de kust.

  Jij hebt echter zoveel plekken beschreven die we de komende jaren nog willen zien. Bosnië heeft ontzettend veel te bieden.

  Dankjewel en hopelijk volgend jaar nog meer verhalen!

  Groet, Jan en Ada Plagge

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat leuk dat je een reisgids gaat schrijven, ga ik zeker kopen. We horen wel wanneer en onder welke naam jullie boek uitkomt.

  Like

 5. Another adventure has come to an end. I definitely will buy your book once I am coming to Europe and do the Bosnia-Herz trip. Thanks for letting me enjoy all your blogs.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s