Rondje Catalonië

22 december 2022: Geel – Bergnicourt 310 km

23 december 2022: Bergnicourt – Alluy 317 km

24 december 2022: Alluy – Massiac 253 km

25 december 2022: Massiac – Sainte-Eulalie-de-Cernon 176 km

De zon opzoeken, dat is wat iedereen graag doet tijdens de koudere wintermaanden. Na de laatste winterprik groeit de behoefte. Wegens gebrek aan tijd wordt het deze keer niet lang en niet te ver. Een rondje Catalonië lijkt geschikt. Aan de vooravond van kerstmis, is het zover. Hoppa naar Catalonië! Eerst volgt natuurlijk nog een stuk Frankrijk…

Een doortocht door Frankrijk zorgt steevast voor kleinere en soms grotere verrassingen. De eerste stop in het bijna verlaten dorp Bergnicourt in de buurt van Reims is zo eentje. Er is een vrij nieuwe camperplaats met een sanizuil aan de rand van een park. Overnachten werkt nog op ouderwetse manier. ’s Avonds komt er een beheerder langs om een praatje te maken en 5€ op te halen voor de nacht. Leuk! Bergnicourt telt minder dan 300 inwoners en er valt niet zoveel te beleven. Ondanks de gutsende regen ga ik toch op onderzoek. De 2 restaurants die het dorp rijk is, zijn gesloten maar er brandt nog licht in het winkeltje van de piepkleine ambachtelijke brouwerij La Margoulette (https://www.bieres-la-margoulette.com/). Dat is een meevaller. Bergnicourt heeft jarenlang een eigen brouwerij gehad maar na de 1ste Wereldoorlog verhuist het bedrijf. Het dorpsfiliaal van Bergnicourt dat nog een tijd blijft bestaan, sluit na enkele jaren definitief de deuren. Bijna een eeuw later blaast Fabrice Devie de oude traditie weer nieuw leven in. De nieuwe brouwerij draait ondertussen een tiental jaren op volle toeren. Er worden 17 soorten bier geproduceerd met een apart gamma fruitbieren. Deze worden enkel gebrouwen wanneer het geschikte fruit rijp is. Daarnaast rollen er ook 8 limonadesoorten van de band. De man vertelt met passie over zijn werk en er zit al snel een voorraad bierflesjes in de winkelkar. Een goede Belg moet nu eenmaal bier proeven…

Het winkeltje van brouwerij La Margoulette

Om Catalonië te bereiken, moet er gereden worden. Hoewel gewone wegen de voorkeur hebben, volgt er toch een stuk autosnelweg. Dat heeft een speciale reden want ik heb het viaduct van Millau nog nooit van kortbij gezien. Het toltarief bedraagt 14,20 €, maar dan heb je ook wat. De bijzonder mooie brug overspant het dal van de Tarn waardoor het verkeersknooppunt op weg naar het zuiden dwars door het centrum van de stad Millau ontlast wordt. De constructie werd in 2004 officieel geopend door toenmalig president Jacques Chirac. Op de autosnelwegparking “Aire du Viaduc de Millau” is er niet alleen een fantastisch uitzichtpunt, maar ook een gratis tentoonstellingsruimte met informatie over de overspanning en de omgeving. Het viaduct van Millau is 2460 m lang en de hoogste waaierbrug ter wereld. De hoogte van de brugpijlers varieert tussen 77,56 m en 244,96 m. Kenmerkend voor waaierbruggen of tuibruggen zijn de pijlers waarbij aan elke pijler een stuk brugdek wordt opgehangen aan dikke kabels. Om van het indrukwekkende uitzicht te genieten is er een stijgend wandelpad van 450 m vanaf de snelwegparking. De brug is vandaag helemaal omgeven door mist en dat zorgt voor een mysterieuze aanblik.

Het viaduct van Millau in de mist

De laatste tussenstop in Frankrijk is een middeleeuwse dorpje aan de voet van het Larzac plateau met de moeilijke naam Sainte-Eulalie-de-Cernon. Het dorp is via een leuke, kronkelende weg door de vallei van de Cernon bereikbaar. Er is een goed ingerichte camperplaats met douches, toiletten en wasmachines aan de rand van het dorp. De automaat aan de ingang speelt een beetje met mijn voeten, maar na enkele pogingen opent de slagboom. Zorg ervoor dat je de code van de toiletten op voorhand instudeert. Deze staat op je toegangsticket. Als de nood hoog is, is dat wel zo makkelijk…

Sainte-Eulalie-de-Cernon ligt er op kerstdag verlaten bij. Slenteren doorheen de dorpskern is een kleine tijdreis. De dorpskern ademt geschiedenis. De Tempeliers vestigden zich hier halverwege de 12de eeuw en dat is nog steeds te zien. Ze bouwden een commanderij en verdedigingswerken om hun landgoederen te beschermen. Door de oude stadsmuur behoudt de plek zijn historisch karakter. De eeuwenoude huizen, de Romaanse kerk, het centrale plein met fontein en de commanderij zijn het ideale decor voor een middeleeuwse filmset. Dat vinden ze in Sainte-Eulalie-de Cernon ook. In de zomermaanden zijn er vaak historische evenementen. De commanderij bezoeken kan bijna altijd, behalve op kerstdag natuurlijk. Ook alle horeca zaken zijn in deze periode gesloten. Dat wordt zelf koken.

Sainte-Eulalie-de-Cernon
De middeleeuwse straatjes van Saint-Eulalie-de-Cernon
Het centrale plein met fontein en de commanderij op de achtergrond
Route Geel – Bergnicourt – Alluy – Massiac – Sainte-Eulalie-de-Cernon
Advertentie

5 gedachtes over “Rondje Catalonië

  1. Hey, betreft Millau… wij overnachten er altijd, want de stad zelf is wondermooi. Ook gezellig met veel goede en leuke restaurants! Bv au Jeu de Paume. Campings aan het water.
    De brug moet aldus niet betaald worden natuurlijk…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s