Op weg naar Barcelona

26 december 2022: Sainte-Eulalie-de-Cernon – Figueres – Vall-llobrega 307 km

27 december 2022: Vall-llobrega – El Masnou 104 km

Een 20-tal km na de grens met Spanje ligt de stad Figueres. Het is de geboortestad van de wereldberoemde surrealistische kunstenaar Salvador Dali. Het befaamde Dali theatermuseum is het doel van de tussenstop, maar het is niet evident om vlakbij te parkeren met de camper. Er zijn geen parkeerplaatsen. Volgens Google Maps is er een betaalparking in de straat Carrer Anicet de Pagès en dat klopt. In de winterperiode is parkeren zelfs helemaal gratis. Het is slechts 800 m van het museum. Dat is een meevaller. Nu nog tickets bemachtigen. Het Dali theatermuseum is een van de meest bezochte musea in Spanje. Gelukkig is er vandaag niet veel volk. Een ticket kopen aan het loket is een koud kunstje. Salvador Dali zette het museum in Figueres eigenhandig mee op poten en het werd al in 1974 geopend. Het museum is gehuisvest in het vroegere stadstheater dat verwoest werd tijdens de Spaanse burgeroorlog. De ruïnes bleven jarenlang staan tot de toenmalige burgemeester in samenspraak met Dali in 1960 besliste om van de bouwval een museum te maken. Elke zaal van het gebouw is een kunstwerk op zich. Beelden, meubels, schilderijen en talrijke andere attributen vormen het decor. Salvador Dali overleed in 1989 en zijn graftombe werd in het museum ondergebracht. Je zintuigen worden voortdurend geprikkeld en overal is wel iets te zien. Zelfs de plafonds vormen het decor voor eigenzinnig Dali projecten.

Een van de plafonds in het Dali museum
Fotocollectie van Salvador Dali

Barcelona is het volgende doel van de Catalonië campagne. Vooraf staat er nog een bezoek gepland aan Tom en Sandra in Vall-llobrega. ’s Avonds trekken we samen naar Palamos voor een culinaire avond, maar dat weten we niet op voorhand. We drinken aanvankelijk enkel een glaasje, tot de ober met een schaal verse zee-egels langskomt. Niemand van ons heeft ooit een zee-egel geproefd. Als we dat aan de ober vertellen, laat hij enkele op voorhand geopende proevertjes achter. Het hapje is klein en niet vergeten te proeven voor je alles doorslikt, is belangrijk. De smaak varieert tussen oesters, mosselen en gerookte zalm. Tel daarbij de geur van de zee op en dan heb je een zee-egel. Blijkbaar worden de beestjes levend naar binnen gespeeld. Dat werd pas achteraf duidelijk. Omdat zo’n minuscuul hapje de maag niet kan vullen, trekken we nadien nog naar een plaatselijk restaurant voor een gezellige avond.

Zee-egels proeven

Een geschikte slaapplek vinden voor de mini citytrip in Barcelona vormt een uitdaging. Net boven Barcelona staan de meeste camperplaatsen zo vol als een ei. Op Camping El Masnou is er nog een plaats. Het is een ietwat bizarre kampeerweide die beheerd wordt door een Arabische crew. Het is een prijzige aangelegenheid van 37 € per nacht en contant betalen op voorhand is verplicht. De meeste stadscampings zijn nu eenmaal aan de dure kant en deze is inclusief een muzikale kerstversiering. De accommodatie op zich is in orde. De sanitaire gebeuren voor de camper voldoet. Het jammere aan deze plek is dat de douches en de toiletten amper gepoetst worden. Bij gebrek aan keuze trekt deze camping dagelijks camperaars aan en elke avond staat alles weer vol. Het grote voordeel is het treinstation op 500 m afstand. Elk half uur rijdt er een trein naar het stadscentrum. De afstand van El Masnou tot Barcelona bedraagt slechts 19 km. De rit duurt zo’n 30 minuten. De beste plek om uit te stappen is de Plaça de Catalunya. Dit is het meest centrale plein van de stad. De meeste metrolijnen en buslijnen komen hierop uit. Ik vind het altijd leuker om een stad te voet te verkennen. In de ondergrondse metro valt weinig te zien en te beleven. De eerste aangestipte plek is El Arco de Triunfo. Het is een van de populairste monumenten in de stad. Het was oorspronkelijk de toegangspoort tot de Wereldtentoonstelling in 1888. De 30 m hoge triomfboog is gebouwd in kleurrijke baksteen en hij staat vlakbij het Parc de la Ciutadella op de kruising van 2 wandelpromenades: Passeig de Lluís Companys en Passeig de Sant Joan. Het is zeker de moeite om hier rond te kuieren en te genieten van de speelse of kunstige taferelen die er plaatsvinden.

El Arco de Triunfo
Bellen blazen voor de kinderen bij de El Arco de Triunfo
Een muzikant onder de El Arco de Triunfo

Barcelona is de op een na grootste stad van Spanje. In de winterperiode wordt het al vroeg donker. De namiddag is te kort om verder op ontdekking te gaan. De citytrip wordt vervolgd…

Route Sainte-Eulalie-de-Cernon – Figueres – Vall-llobrega – El Masnou

3 gedachtes over “Op weg naar Barcelona

 1. Fijn dat je weer ff op stap bent.
  Ik wacht nog…..🤪 maar het kenteken van de nieuwe camper is bekend dussssss
  Ik hoop 6 februari in Asturias te zijn 😍
  Dat viaduct is indrukwekkend😳 ik maakte video toen ik erover reed, kwam ik onlangs tegen. Het was gelukkig helder.
  Ik stond op de camping-car Park beneden.
  Op naar Barcelona…. Ben benieuwd

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s