Barcelona

28 december: El Masnou – El Masnou 0 km

Barcelona is een megastad met meer dan 1,5 miljoen inwoners. Er valt heel wat te beleven, alleen al door de nalatenschap van de wereldbefaamde architect Antoni Gaudi. Het is jammer genoeg een ingewikkelde bedoening om overal binnen te geraken en aan tickets te komen zonder een goede voorbereiding. Plannen is nu net wat een doorsnee camperaar geen dagen van te voren wil doen. Een loket met een gewone ticketverkoop bestaat niet meer. Alles moet online gebeuren. Bij een zoektocht op het internet verschijnen tientallen websites met allerlei aanbiedingen, de ene al duurder dan de andere. Er bestaan combinatietickets voor meerdere bezienswaardigheden, al dan niet in combinatie met het openbaar vervoer. Sommige websites tellen een meerprijs om de wachtrijen over te slaan, wat uiteindelijk klinkklare onzin blijkt. Elke bezienswaardigheid heeft een tijdsslot. Elk ticket is verbonden aan een uur en de wachtrijen van weleer zijn voorgoed verdwenen. Laat je dus niet foppen! Omdat surfen door dit kluwen me bijna grijze haren bezorgt, volgt het besluit om rechtstreeks af te zakken naar het stadscentrum zonder ticket. De trein van El Masnou naar het stadscentrum heeft er de komende dagen een vaste klant bij. Een 3-daags abonnement bestaat niet. Dat is wel het geval voor het vervoer in Barcelona zelf, maar daar ga ik liever te voet. De wandeling van Plaça de Catalunya naar de Sagrada Familia bedraagt een kleine 3 km en gaat via de drukste wandelpromenade van de stad, La Rambla. Kenmerkend zijn de prijzige terrassen, kiosken, souvenirwinkels, onbeweeglijke menselijke standbeelden, kunstenaars, talrijke bloemenstalletjes en niet te vergeten de mensenmassa. La Rambla is een heuse toeristische attractie die miljoenen reizigers van over heel de wereld aantrekt. Op dit vroege uur is er nog niets van dat alles. La Rambla is zo’n 1200 m lang en bijna helemaal leeg. Dat geeft tijd en ruimte om de gebouwen, fonteinen en monumenten op de lange laan beter te bekijken. Maar goed, het doel is de Sagrada Familia en tickets bemachtigen.

Zoals verwacht zijn er geen loketten om entreetickets te kopen. Rond de indrukwekkende kerk staan informatieborden met QR-codes. Door deze te scannen met je smartphone, kom je terecht op de juiste website. Vooraleer je tickets kan boeken, moet je eerst een app downloaden. Wat een gedoe. Het vroegst beschikbare tijdstip voor een bezoek is pas morgen. De toegang kost 26 € en daarmee mag je alleen de kerk en de bijbehorende museumgalerij betreden. Toegang tot een van de torens is nog een beetje duurder. De Sagrada Familia is een huzarenstuk dat nog niet volledig klaar is. Het wordt afgewerkt door donaties en sinds de jaren 80 ook door de verkoop van entreetickets. Ik heb op deze manier in ieder geval enkele stenen gesponsord en al een glimp opgevangen van het schitterende gebouw. Morgen meer over deze hotspot…

De Sagrada Familia vanop een terras

Camp Nou is de volgende bestemming. Dat wordt een stevige wandeling, Die gaat via een kleine omweg langs Casa Batlló, eveneens een creatie van Antoni Gaudi. Toegangstickets zijn ook hier alleen online te verkrijgen aan verschillende prijzen. Soms kosten ze 29 € en soms veel meer. 11 jaar geleden ben ik hier al eens geweest. Een bezoek is zeer boeiend, maar budgettair loopt de citytrip een beetje uit de hand. De buitenkant kan me ook bekoren. Het huis werd oorspronkelijk gebouwd in 1877. Gaudi verbouwde het tussen 1904 en 1906 voor een textielmagnaat met de naam Batlló. De zakenman gaf als opdracht dat het niet op een gewoon huis mocht lijken. Dat is zeer goed gelukt. Typisch aan de woning zijn de vele rondingen en de kunstzinnige attributen. Fantasierijk is het wel. De voorgevel telt een aantal opvallende balkons en is bedekt met mozaïek. De familie Batlló woonde tot in 1945 op de benedenverdieping. De bovenverdiepingen werden in die tijd verhuurd. Het huis is in de jaren 90 volledig gerestaureerd door de huidige eigenaren en opengesteld voor het publiek. De totale waarde bedraagt naar schatting 70 miljoen €. Casa Batlló staat sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Casa Batlló

Het voetbalstadium van FC Barcelona heet tegenwoordig Spotify Camp Nou. Het is het grootste stadium van Europa met bijna 100.000 plaatsen. Dat is verwonderlijk genoeg niet te zien aan de buitenkant. Aangezien de club niet in de hoogte mocht uitbreiden, deden ze dat in de diepte. Voor rondleidingen zijn online tickets beschikbaar op het wereldwijde web voor minimum 28 €. Tijdens de stadiumtour maak je o.a. kennis met de persruimte, het clubmuseum, de spelerstunnel, de kleedkamers, de tribune en het veld. Er zijn ook hier geen tickets meer verkrijgbaar. De bedrijvigheid rond de voetbaltempel is enorm. Aan de ingang staat een standbeeld van voetbalicoon Johan Cruyff. Hij was tijdens zijn carrière 5 jaar lang speler van de club en daarna gedurende 8 jaar trainer. Er zijn een paar zones waar iedereen naar binnen mag. Zo is de winkel met merchandising vrij toegankelijk. Er is een heel gamma prullaria te verkrijgen in de clubkleuren van FC Barcelona. De officiële Barça shirts met de namen van de clubspelers behoren tot de favoriete hebbedingen. Het is zelfs mogelijk om je eigen of een andere naam en rugnummer te laten afdrukken op een onbedrukt shirt. Het personeel van de drukkerij op de benedenverdieping van de winkel, werkt de hele dag onafgebroken om de fans zo snel mogelijk te bedienen. De wachttijd is amper 20 minuten.

De ingang van Spotify Camp Nou
FCBotiga Megastore, zo heet de winkel van FC Barcelona

Na een etentje in een van de vele tapasbars is het plots donker. De straten van Barcelona zijn nu helemaal gevuld met toeristen. De grote winkels, bars en restaurants draaien op volle toeren. Op de Plaça de Catalunya is er een kerstmarkt aan de gang. Die pik ik nog even mee vooraleer de trein te nemen naar de camping. Er zitten nu ongeveer 20 km in de benen…

Advertentie

6 gedachtes over “Barcelona

 1. Daar moet ik dus een week voor reserveren …
  En fiets mee 🤪
  Ik was er ooit, met partner slecht ter been, dus eigenlijk alleen terrasjes gezien 🥴🥂
  Wel in m’n eentje met de vroege metro naar de Sagrada. Ik stond als 1e bij de lift 👍 en had boven de ruimte vrijwel alleen.
  Maar dat was in 2006

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s