Cambrils en de ruïnes van Belchite

30-31 december 2022: El Masnou – Cambrils 140 km

1 januari 2023: Cambrils – Cambrils 0 km

2 januari 2023: Cambrils – Belchite 196 km

Cambrils aan de Costa Dorada is van oorsprong een vissersdorp. Hoewel het toerisme er ondertussen minstens even belangrijk is, wordt er nog dagelijks verse vis aangeleverd. Bij de haven is er elke ochtend een kleine vismarkt. Het stadje is doorgaans iets te fris in de koudere maanden om veel vaste overwinteraars aan te trekken. Camping La Llosa (https://www.camping-lallosa.com/) is een luxecamping die het hele jaar door open is. Met een Acsi kortingskaart blijft de prijs in het voor- en naseizoen betaalbaar. Het weer is momenteel uitstekend en er is net genoeg leven in de brouwerij om een tussenstop te maken en nieuwjaar te vieren. Cambrils beschikt over uitstekende fietspaden naar de naburige gemeentes. Het wordt een ontspannende strand- en fietstweedaagse. De overgang van het oude naar het nieuwe jaar verloopt zeer rustig. Alle horecazaken zijn gesloten en tijdens een nachtwandeling wordt de hemel slechts 3 keer verlicht door vuurwerk en dan nog op ruime afstand.

Fietstocht naar het oude stadscentrum van Cambrils
Strandpret in Cambrils
Nieuwjaar in Cambrils

Het verhaal van Belchite is minder ontspannend, maar wel boeiend. Het dorp ligt niet in Catalonië maar in de autonome regio Aragón, een 70-tal km ten zuiden van Zaragoza. Er zijn ongeveer 1600 inwoners. Belchite heeft een camperplaats die volledig gratis is. Alleen water inslaan, gebeurt met muntstukken. Het stadje bestaat uit een oud en een nieuw gedeelte. Het oude gedeelte is alleen in groep en met een gids te bezoeken. Voor tickets moet je naar het Oficina Turismo en dat ligt slechts 400 m van de camperplaats. De volgende middag is er nog een plekje vrij. De rondleiding is in het Spaans. Voor anderstaligen zijn er audiogidsen in verschillende talen beschikbaar in combinatie met een fotoplan.

Een bezoek aan het oude Belchite heeft een trieste achtergrond. Het is een confronterende kennismaking met de Spaanse burgeroorlog tussen 1936 en 1939. De bloedige strijd begon op 17 juli 1936 en duurde tot 1 april 1939. Na een half mislukte staatsgreep was Spanje militair en politiek verdeeld. Generaal Franco, startte met buitenlandse steun een offensief tegen de democratisch verkozen republikeinse regering. In Belchite wilden de republikeinen, ook met buitenlandse steun terrein heroveren op de nationalisten in de autonome regio Aragón. De halve wereld moeit zich nu eenmaal traditiegetrouw met alle oorlogen. Door het felle verzet tijdens de 2 weken durende Slag om Belchite kregen de nationalisten de kans om tijd te winnen en extra versterking te laten aanrukken. De ganse stad werd verwoest door niets ontziende beschietingen en bombardementen.

Resten van het oude Belchite

Er vielen naar schatting 4800 doden. Op bevel van generaal Franco die zelf een aandeel had in het bloedvergieten, bleef het compleet vernietigde dorp onaangeroerd tot op de dag van vandaag. Wat rest is een spookdorp met de status van oorlogsmonument. Het nieuwe Belchite werd vlak naast het oude dorp opgebouwd. Voor de heropbouw werden republikeinse krijgsgevangenen ingeschakeld. De resten van het concentratiekamp zijn nog steeds zichtbaar.

De Spaanse gids geeft heel veel informatie, maar jammer genoeg is mijn Spaans rotslecht. Ik probeer het fotoplan met audiogids zo goed mogelijk te hanteren, maar dat is een hele klus. De gids heeft geen zin om de volgorde van de anderstalige audiotour te volgen en dat zorgt voor verwarring. Meer dan eens hoor ik het verkeerde verhaal op de foute plaats. Het algemene straatbeeld en de ruïnes van enkele kloosters en kerken laten veel indruk na. Zelfs zonder de juiste duiding blijft een bezoek aan Belchite bijzonder indrukwekkend. Nooit meer oorlog, blijft ook hier weer de belangrijkste boodschap…

Het straatbeeld in Belchite
De resten van een van de kerken
Het gebombardeerde klooster. In de rode cirkel zit er nog een onontplofte bom in de muur
Route El Masnou – Cambrils – Belchite
Advertentie

Een gedachte over “Cambrils en de ruïnes van Belchite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s