Op visite in Banja Luka

30 juli 2020: Bosanska Krupa – Banja Luka 130 km

Wie Bosnië bezoekt mag Banja Luka in geen geval voorbij rijden. Het is na Sarajevo de grootste stad van Bosnië-Herzegovina. Er zijn ongeveer 200.000 inwoners. Het centrum is eerder klein. Een halve dag is voldoende om alle bezienswaardigheden te bezoeken. Ik doorkruiste het stadscentrum vorig jaar. Zie bloglink: https://toerenmetonsbusje.com/2019/05/01/banja-luka/. Deze keer is het me te doen om de nabije omgeving. Banja Luka betekent letterlijk “land bij de rivier”. De stad ligt aan de oevers van de Vrbas, een 235 km lange, snel stromende rivier. Wie Banja Luka uitrijdt, komt meteen midden in de natuur terecht. Het is een prima uitvalsbasis voor allerlei outdoor activiteiten zoals raften, rappellen, bergwandelingen en fietstochten.

Naar goede gewoonte stop ik op Camp San (https://camp-san.business.site/), 10 km buiten het stadscentrum. Het kleine kampeerterrein ligt aan de oevers van de Vrbas en is voorzien van alle luxe. Ook hier ben ik dit jaar de eerste buitenlandse bezoeker. De corona perikelen zijn een ramp voor het toerisme in Bosnië. Een fitte opa, papa Djordje en zoon Filip ontvangen me zoals altijd even hartelijk met een drankje. Naast de camping is een heerlijk restaurant dat typische Bosnische gerechten serveert. De familie nodigt me ook deze keer uit om mee te gaan eten. Ik protesteer niet meer, want het is er altijd even lekker en het gezelschap is uitstekend. Het blijft leuk om bij te praten na een lange tijd. Mijn laatste bezoek dateert van oktober vorig jaar. Het terras van het restaurant ligt boven de rivier. Het biedt een mooi uitzicht op het water en de natuurlijke airco is meegenomen bij warme temperaturen zoals vandaag.

Bosnië beleeft extra warme weken. Het kwik stijgt vandaag tot 33 graden. De familie Koprena is al in zwemtenue. Na de heerlijke maaltijd hebben ze een korte boottrip op de Vrbas gepland. Djordje moedigt me aan om alvast zwemkledij aan te trekken. Ik luister volgzaam maar heb toch mijn twijfels. De temperatuur van een snelstromende rivier blijft ook bij de warmste buitentemperaturen ijzig koud. Dat is niet aan deze koukleum besteed. De boottocht op zich is al verfrissend genoeg. Een duik in het water hoeft niet. Djordje en Filip wagen zich er wel aan. Ik raak niet verder dan mijn knieën. De buitendouches op de camping zijn een beter alternatief voor de broodnodige verfrissing.

Ik zit op een goede wei en blijf nog een dag extra plakken. Morgen verken ik de bredere omgeving van Banja Luka in het gezelschap van de familie Koprena. Het belooft een verrassende dagtrip te worden…

Route van Mauerndorf naar Bosanska Krupa
Advertentie

4 gedachtes over “Op visite in Banja Luka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s